Historie over de Stadsherberg  anno 1440

De Campveerse Toren is nog steeds de oude stadsherberg, met de romantische sfeer van vroeger en het moderne comfort van nu, en zoals de oude “Kroniek van Zeeland” uit 1696 ons meedeelt: “..om luiden van qualiteit, of anderen passanten, te logeeren en tracteeren”. Uniek gelegen aan het Veerse Meer staat in het oude vestingstadje Veere hotel-restaurant De Campveerse Toren.

De naam van deze eeuwenoude stadsherberg herinnert ons aan de oorspronkelijke naam van het stadje, dat vroeger Campveere heette. Hij is gebouwd in de periode 1358 – 1390 toen Veere stadsrechten had gekregen en bezig was de stad te ommuren. De toren maakte deel uit van de vestingwerken, evenals de andere torens en poorten, die op strategische plaatsen rond de stad verrezen. De Campveerse Toren en de Kruittoren, die vroeger aan de overzijde van de haven heeft gestaan, zien we afgebeeld in het stadswapen.

Heel wat hoogwaardigheidsbekleders hebben in de afgelopen eeuwen de stenen trap beklommen, die toegang biedt tot de gelagzaal. In de vorige eeuwen waren dat de graven Egmond en d’ Hoome (1563), alle stadhouders in hun hoedanigheid als markies van Veere en Vlissingen, de Russische tsaar Peter de Grote (1717) en meerdere malen Willem van Oranje. Deze prins liet op 21 juni 1575 hier zijn bruiloftsmaal aanrichten nadat hij getrouwd was met de Franse prinses Charlotte de Bourbon.

In het begin van de vorige eeuw streken vele kunstenaars neer op Walcheren. Geïnspireerd door het betoverende Zeeuwse licht, de pittoreske aanblik van het stadje Veere en de altijd voortdurende bedrijvigheid van de vissers hadden ze voldoende stof tot schilderen. Velen van hen brachten de zomermaanden door op de Campveerse Toren, waaronder Henri Cassiers, Anton Pieck, Walter Vaes, Le Fauconnier en Charley Toorop. 0ok alle leden van ons koninklijk huis hebben zich hier regelmatig culinair laten verwennen. Maar ook buitenlandse vorstenhuizen wisten de Campveerse Toren te vinden. Zo hebben Prins Rainier van Monaco en zijn vrouw Prinses Gracia, beter bekend als de filmster Grace Kelly, tijdens hun vakantie in Nederland op 30 juni 1958 in de Campveerse Toren gedineerd.

De schrijvers Bertus Aafjes, Viruly en Nescio hebben een kamer in de Campveerse Toren als hun tijdelijke werkvertrek gebruikt. In de negentiende eeuw schreef Charges de Coster er het bekende boek Tijl Uilenspiegel, waarin Tijl in het laatste hoofdstuk torenwachter op de Campveerse Toren is. M.C. Capelle heeft zelfs een boeiend kinderboek geschreven, waarin de Campveerse Toren een centrale plaats inneemt.